به گزارش تبریز ما؛ متاسفانه به دلیل تغییرات رفتاری از آغاز قرن حاضر، و حضور جدی حکومتها در بطن و متن زندگی شهری، و دخالت آمرانه آنان در کالبد آن و از بین بردن سرمایه های اجتماعی موجود در آنها که مهمترین عنصر مدیریت جامعه در بافتهای فوق بوده اند، بتدریج این بافتها کارایی خود را از دست داده و جامعه، پویای موجود در آنها، به تدریج جای خود را به افراد جدید و غالباً بدون انگیزه و علاقه جهت ادامه راه داده اند و طبعاً مشکلات عدیده بر کالبد آنها وارد شده است.
ناهنجاری های پدید آمده در این بافتها از سویی و ظرفیتهای فرهنگی موجود در آنها، مداخله جدید دولت و کارشناسان میراث فرهنگی را سبب شده و آنان را علاقمند به حضور در این عرصه نموده، ولی دست اندرکاران امر یعنی مردم، و از سوی دیگر کارشناسان و مسئولین در یک چهارچوب نظام مند به مسئله مرمت و احیاء نپرداخته اند. از سویی کارشناسان با طرح موضوعات علمی و آکادمیکی و بدون توجه به خواستها و منافع مردم و ساکنین بافتها، و مسئولین صرفاً با نگاه مدیریتی و آنهم از بالا و آمرانه و از سوی دیگر عدم اعتماد مردم به مسئولین دولتی و شیوه کار و عملکرد آنان باعث شده تا این مثلث لازم جهت اقدام برای باززنده سازی بافتها، شکل مناسب اجرایی نگیرند و یا در صورت شکل گیری، غالباً ناتوان از یافتن مدلی برای همکاری و اجرای عملیات مرمت و احیاء پایدار باز مانند.
بازارتبریز به عنوان یکی از بافتهای کهن کشور متاسفانه در اثر تدابیر نادرست مدیریتی ، از اوایل قرن حاضر بتدریج بخشی از مدیریت جمعی خود را ناچار به آنان واگذاشت، چرا که با دخالت مامورین و تصمیم گیرندگان حکومتی از اوایل قرن حاضر بتدریج سرمایه های اجتماعی بازار روال طبیعی رشد خود را از دست داد و بدلیل این خلا امکان دخالت بیشتر دولتیان فراهم گشت و همینان بخشی از بازار را تخریب و مداخلات عمده ای در پیرامون بازار بعمل آوردند.
بازارها در مشرق زمین ضمن حفظ و بیان تاریخ گذشته، حافظ ارزشهای فرهنگی جامعه نیز می باشند. این مجموعه ها ضمن حفظ سنتهای دیرین، که به یقین خود بعنوان عناصر پایداری این سازه های زیبا می باشند همواره بعنوان فضای شهری مؤثر در حیات شهری، ایفاء نقش نموده اند. از زیباترین و مهم ترین بازارهای تبریز، بازار، کاروان سرا و تیمچه امیر است که در حال حاضر از مراکز عمده تجارت و صادرات فرش و مرکز بورس طلا و جواهر و منسوجات است. بازار امیر از شلوغ ترین و پرحجم ترین بازار های تبریز و از نقاط دیدنی و گردشگری شهر است. بانی این بازار و کاورانسرای امیر، «میرزا محمد خان امیر نظام زنگنه» است. تاریخ بنای بازار و کاروانسرای امیر سال ۱۲۵۵ هجری قمری است و این روزها که تبریز به عنوان پایتخت گردشگری کشورهای اسلامی شناخته می شود بیش از پیش نیازمند رسیدگی مسوولان امر می باشد
لازم است اشاره شود که مدیریت مرمت و احیاء بازار تبریز از سالهای گذشته به تدریج در اختیار خود بازاریان قرار گرفته است. به ترتیبی که نهایتاً در این اواخر میراث فرهنگی صرفاً بعنوان راهنما و ناظر بر عملیات مرمت و احیاء ایفای نقش می نماید.
الناز سیاسی – مرمتگر بناهای تاریخی