به گزارش تبریز ما، امین امینیان در آخرین جلسه هماهنگی ثبت جهانی جنگل های ارسباران، وجود این جنگل ها برای مردم منطقه را یک سرمایه بزرگ دانست و افزود: جنگل های ارسباران به لحاظ تنوع گیاهی و جانوری جزو ۱۵منطقه غنی جهان محسوب می شود که وجود مزیت ها و پتانسیل های غنی آن موجب توسعه و بهبود وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم می شود.
وی بر لزوم تغییر نگرش استفاده از مزیت های این جنگل ها و گسترش مشاغل سازگار با محیط تاکید کرد و افزود: ادامه روش زندگی کشاورزی و دامداری در این محدوده به صلاح نیست و باید با توسعه مشاغل سازگار با محیط از جمله زنبورداری و کشت گیاهان دارویی و فرآوری آنها به بهره مندی بهتر و بیشتر از محیط اقدام شود.
امینیان ادامه داد: باید با احساس مسئولیت بیشتر در راستای حفظ و صیانت از جنگل ها و نیز احیای طبیعت به عنوان ثروت ماندگار برای آیندگان و منبع تامین اکسیژن حیات بشری اقدام شود.
وی با بیان اینکه صنعت گردشگری در سال ۲۰۲۵اولین صنعت پردرآمد جهان خواهد بود، گفت: باید از این ثروت خدادادی در جهت بهره مندی بهتر و بیشتر و بهبود وضعیت اشتغال و معیشت اهالی منطقه استفاده کنیم.
امینیان با اشاره به اینکه این جنگل ها در سال ۱۳۵۴ به عنوان ذخیره گاه زیست کره و منطقه حفاظت شده ثبت شده است، اظهار کرد: طرح توسعه روستایی در این مناطق محدودیت قانونی محسوب می شود که ثبت جهانی این جنگل ها هیچ تاثیری در تغییر این قانون نخواهد داشت.
وی از پاکسازی طبیعت و جمع آوری زباله در مسیرهای گردشگری در مناطق حفاظت شده در آستانه ثبت جنگل ها در هفته آینده با همکاری شوراها و اهالی منطقه خبر داد و گفت: باید در مسیرهای گردشگری تابلوهای اضافی جمع آوری شود و با انجام ملاحظات لازم در راستای نتیجه مثبت ارزیابی های یونسکو تلاش کنیم.
به گزارش ایرنا، مشاور پرونده ثبت جهانی جنگل های ارسباران و عضو کمیته ثبت میراث طبیعی کشور نیز در این جلسه، گفت: ثبت جهانی جنگل های ارسباران از اهمیت بیشتری برخوردار است و درآمد مالی از طریق توریست برای مردم منطقه خواهد داشت.
انوشیروان شیروانی یکی از شاخص های جنگل های ارسباران برای ثبت یونسکو وجود ۲۳گونه گیاهی منحصر به فرد عنوان کرد و گفت: ۱۳گونه این گیاهان در کل ایران وجود دارد اما ۱۰گونه آن منحصر به ارسباران است که یک ویژگی متمایز است.
وی ادامه داد: این جنگل ها از نظر حیات وحش غنی بوده و ۲۵ درصد پستانداران کل کشور و ۱۷ درصد آبزیان و تعداد زیاد پرندگان را داراست.
شیروانی با بیان اینکه توسعه بدون امکانات زیربنایی ممکن نخواهد بود، بر مدیریت صحیح منابع و اختصاص بودجه لازم برای استفاده از منابع داخلی و خارجی به ویژه در روستاهای هدف گردشگری تاکید کرد و افزود: در صورت ثبت جهانی این جنگل ها از اعتبارات ملی برای تغییر نظام معیشتی کشاورزی و دامداری و تامین علوفه برای دام عشایر به منظور حفظ مراتع استفاده می شود.
شیروانی با تاکید بر اینکه در مناطق حفاظت شده امکان تبدیل روستا به شهر وجود ندارد، گفت: وجود روستاها گویای فرهنگ و تمدن و ویژگی های انسانی است که برای گردشگران ارزشمند است.
مسئول ثبت آثار طبیعی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی نیز در این جلسه، گفت: یکصد اثر ناملموس و ۵۰ اثر طبیعی استان در فهرست آثار ملی ثبت شده و این استان جزو استان های برتر کشور است.
محمد رحمت پور با بیان اینکه شهرستان های خداآفرین و کلیبر از نظر ثبت آثار ملی سیزدهمین شهرستان استان است، گفت: در حوزه ثبت معنوی در روستاها از جمله مراسم تاسوعای حسینی در روستاهای مردانقم و کلوانق خداآفرین و نیز نان سنتی عشایر ارسباران در فهرست آثار ملی اقداماتی انجام شده است.
شهرستان خداآفرین با جمعیت ۳۰ هزار نفر در ۲۱۰ کیلومتری تبریز مرکز استان آذربایجان شرقی قرار دارد.