این آرامستان که بعدها عنوان گلزار شهدا نیز نام گرفت بزرگترین آرامستان شمال غرب کشور به شمار می رود. توسعه این آرامستان همچنین اجرای طرح های مختلف فضای سبز و بهسازی گلزار شهدا از جمله مواردی است که مدیران این مجموعه همواره به دنبال عملیاتی کردن آن بوده اند.
“احد فلاحی” مدیر عامل سازمان آرامستان های شهرداری تبریز که حدود یک سال پیش بر سکان مدیریت این سازمان تکیه زد میهمان تحریریه نصر بود. در نشست صمیمی وی با اعضای تحریریه “نصر”،سوالات مختلفی از سوی خبرنگاران نخستین رسانه دیجیتال شمال غرب کشور مطرح شد که وی با ارائه گزارشی در خصوص برنامه های سازمان آرامستان شهرداری تبریز برای توسعه فضای آرامستان ها و ارائه خدمات بهینه به مراجعه کنندگان پاسخ آنها را داد. ماحصل این نشست یک ساعته به قرار زیر است:
برنامه های سازمان آرامستان های شهرداری تبریز برای توسعه فضای موجود این آرامستان چیست؟
آرامستان وادی رحمت در سال های ۵۷-۱۳۵۶ به دست شهید آیت الله قاضی طباطبایی با کمک وقف برخی خیرین آغاز به کار کرد و و پس از گذشت چندین سال همچنان به وظیفه ذاتی خود عمل می کند. اکنون از ورودی اتوبان کسایی به طرف وادی رحمت به عنوان کاربری آرامستان تعریف شده است و تمامی مالکان این منطقه هیچ گونه مجوز برای احداث را نخواهند داشت و برای توافق باید به سازمان آرامستان های شهرداری تبریز مراجعه کنند زیرا شهرداری منطقه ۷ اجازه هیچ گونه ساخت و ساز را در این مسیر را نمی دهد همچنین با توافق این مالکان می توان این منطقه را گسترش داد ؛ به عبارتی می توان گفت این مکان تا ۴۰ سال آینده پاسخگوی نیازهای کلانشهر تبریز است. طی جلساتی که با معاونت شهر سازی شهرداری مرکز انجام گرفته است، طرح توسعه آرامستان شهرداری کلانشهر تبریز بر پایه فاز دوم گلزار شهدا برنامه ریزی شده و این طرح در کمیسیون ماده پنج استانداری مورد تصویب واقع شد و با فراهم شدن زیر ساخت های لازم اکنون آماده اجرایی کردن می باشد.همچنین، شورای عالی شهر سازی در ماه های گذشته در ارائه طرح جامع تبریز، راه اندازی یک آرامستان در شمال شهر تبریز با مساحت ۵۰۰ هکتار و قابلیت افزایش به هزار هکتار در باباغی تصویب شده است که پاسخگوی نیازهای تبریز آینده باشد.
یکی از طرح هایی که همواره در موضوع آرامستان ها به ویژه گلزار شهدا حاشیه ساز بود موضوع بهسازی گلزار شهدا بوده است، در خصوص گلزار شهدای وادی رحمت تبریز نیز گویا چنین مواردی مطرح بوده ؛آیا دلیل مسکوت ماندن طرح مسقف سازی گلزار شهدای تبریز همین موضوع است؟
بعد از اجرای فاز اول طرح ساماندهی و مسقف سازی گلزار شهدا انتقاداتی از سوی اصحاب رسانه به بنیاد شهدا و امور ایثارگران وارد شد که معتقد بودند با این طرح یادگارهای شهدا حذف و یکسان سازی انجام گرفته است. درست است که طرح یکسان سازی ظاهر گلزار شهدا را زیبا کرده است اما من به عنوان مدیر عامل سازمان آرامستان های شهرداری تبریز پذیرای انتقاد های آنها هستم و به نظرم در فاز یک گلزار شهدا می توانستند ویترین هایی برای یادگارها با نام شهدا قرار دهند. در راستای انتقادهای انجام گرفته در فاز دوم مسقف سازی گلزار شهدا در جلساتی که با بنیاد شهید و امور ایثارگران داشتیم، تصمیم گرفته شد طی طراحی یک ساماندهی برمبنای حفظ این آثار انجام پذیرد. همچنین در جلسه اخیری که با اعضای شورا شهر تبریز برگزار شد درخواست کردیم تا در راستای ساماندهی قبور شهدایی که در آرامستان های محلی واقع هستند و در معرض تخریب قرار می گیرند در بودجه سال ۹۷ در اعتبار عمرانی و فرهنگی لایحه ای برای این تا ساماندهی را به کمک شهرداری منطقه مربوطه انجام شود.
میزان روزانه آمار کفن و دفن در کلانشهر تبریز و هزینه این امور چقدر است؟
روزانه ۲۰ الی ۳۰ نفر و ماهانه ۶۰۰ الی ۸۰۰ نفر آمار کفن و دفن در شهر تبریز است. موضوع غسل با توجه به موازین شرعی و بهداشتی در به صورت متمرکز درآمده و در مرکز آرامستان وادی رحمت انجام می گیرد. امسال هیچ گونه افزایش قیمت در قیمت قبر نداشته ایم و کمترین هزینه ۸۵۰ هزار تومان و حداکثر آن دو میلیون و ۸۵۰ تومان می باشد ولی برای خانوده های بی بضاعت کاملا رایگان دفن می شود. مقبره خانوادگی نیز با قابلیت ۱۷ قبر قیمتی معادل ۴۶ میلیون تومان دارد.
نبود پارکینگ در وادی رحمت از دیگر مشکلات موجود در این مجموعه است چه اقداماتی در راستای رفع آن انجام شده است؟
احداث پارکینگ ۵۱ هزارمتری ۹۰ درصد پیشرفت داشته است و در ماه های آینده شاهد افتتاح آن خواهیم بود و به واسطه این امر مشکل ترافیک هنگام پارک نخواهد بود و بعد از راه اندازی پارکینگ در بخش داخلی آرامستان در روزهای پیک سرویس ایاب ذهاب عمومی قرار خواهد گرفت.
برنامه ریزی برای بهبود ایاب و ذهاب به وادی رحمت انجام گرفته است؟
سازمان آرامستان های شهرداری تبریز یک موسسه خودگردان است و از اعتبارات شهرداری استفاده نمی کند وبه این دلیل بودجه قابل توجهی برای امور عمرانی ندارد ولی در این مدت برنامه هایی در راستای رفع معزل ترافیک طرح های عمرانی از جمله باند کندرو بلوار معراج، ایجاد رینک اندیشه برای خودرو هایی که قصد ورود به شهرک را دارند و همچنین با توجه به نزدیکی ایستگاه لاله متروی تبریز پیشنهاد ایجاد بسترهای لازم برای توسعه مترو تا وادی رحمت نیز داده می شود.
یکی از اقداماتی که در دوران مدیریت جنابعالی صورت گرفت و ارزشمند است موضوع ساماندهی قطعه هنرمندان بود که پیش از این مورد بی مهری قرار گرفته بود، آیا روند توسعه ادامه خواهد داشت؟
هنرمندان قشر زحمت کش جامعه هستند و نباید از امر ساماندهی مستثنی باشند و سازمان آرامستان های شهرداری تبریز همیشه در خدمت بازماندگان این عزیزان و درگذشتگان خواهد بود تا تسلی بر درگذشت عزیزان شان باشد. همچنین مسقف سازی قطعه صدیقین نیز در برنامه توسعه قرار داده شده است. اقدامی که به تازگی طی تفاهم نامه با دانشگاه علوم پزشکی قرار است انجام گیرد، احداث قطعه ای ویژه اهدا کنندگان عضو خواهد بود تا به صورت رایگان دفن شوند تا این سازمان هم بتواند در این امر مهم سهیم باشد. حادثه دلخراش جانباختگان قطار که در اوایل آغاز مدیریت اینجانب رخ داد برنامه ای برای راه اندازی قطعه یادبود برای این عزیزان ریخته شد و احداث قطعه جنت الرضا سریعا آغاز و در شان ائران پرسوخته تا اربعین آنها انجام شد تا التیام خاطر بازمندگان هم باشد. همچنین برنامه ای برای بزرگداشت سالگرد این عزیزان در نظر گرفته شده است.
انتهای پیام/ نصر