چهارشنبه, ۱۰ دی ۱۴۰۴ /
7026
۱۲ مهر ۱۳۹۶ - ۱۰:۳۵
648 بازدید
۰

خانه «علی مسیو»، مرکز غیبی تبریز

[ad_1] تبریز ما: انتهای کوچه حاج رضا، بن‌بست کربلایی علی مسیو، خانه موزه علی مسیو! این تنها نام و نشان از رهبر فکری مشروطه‌خواهان آذربایجان است؛ خانه‌ای که در خیابان ارتش شمالی و منطقه تاریخی تبریز قرار گرفته است. به گزارش تبریز ما، چندان بزرگ نیست! با معماری خاص و مبهم، از در کوچک خانه […]



[ad_1]

تبریز ما: انتهای کوچه حاج رضا، بن‌بست کربلایی علی مسیو، خانه موزه علی مسیو! این تنها نام و نشان از رهبر فکری مشروطه‌خواهان آذربایجان است؛ خانه‌ای که در خیابان ارتش شمالی و منطقه تاریخی تبریز قرار گرفته است.

به گزارش تبریز ما، چندان بزرگ نیست! با معماری خاص و مبهم، از در کوچک خانه که وارد می‌شوید، از سمت راست به اتاق‌های بالا پله می‌خورد و مستقیم به یک حیاط کوچک وارد می‌شوید و سمت چپ حیاطی کمی بزرگ‌تر به شما سلام خواهد داد.

 چهار طرف حیاط را ساختمان در بر گرفته است و معماری آن به ‌گونه‌ای مبهم و پیچیده است که به‌هیچ‌عنوان نمی‌توان گفت شبیه خانه‌های قدیمی آن زمان است.

خانه «علی مسیو»، مرکز غیبی تبریز

 این خانه تاریخی که معماری آن به دوران قاجار باز می‌گردد، در تاریخ ۱۲ مرداد سال ۱۳۸۲ به ثبت ملی رسید و حدود ۱۰ سال پس از آن، یعنی در سال ۱۳۹۱ توسط شهرداری تبریز خریداری شد و با نام مرکز غیبی تبریز یا خانه- موزه علی مسیو با به‌نمایش‌گذاشتن آثار به‌جای‌مانده از دوران مشروطه مانند سلاح، عکس و اسناد تاریخی پذیرای بازدید‌کنندگان است.

این خانه که در حال حاضر بخشی از تاریخ مشروطه را زنده نگه داشته است به یکی از موزه های مهم برای معرفی فرهنگ و تاریخ مردم تبریز بدل شده و هر ساله هزاران گردشگر از آن بازدید می کنند.

خانه «علی مسیو»، مرکز غیبی تبریز

 در میان تاریخ‌نگاران، این خانه که به «کربلایی علی مسیو» رهبر فکری مشروطه‌خواهان آذربایجان منسوب است، به‌عنوان منزل دوم علی مسیو شناخته می‌شود.

 کربلایی علی مسیو تاجری تبریزی‌الاصل بوده که به کشورهای اروپایی به‌ویژه کشور فرانسه سفرهای بسیار داشته و به همین دلیل «مسیو» کنیه‌اش شده است. مقایسه خانه‌های اعیان و اشراف هم عصرش، با مساحت کوچک این خانه و معماری خاصش که شبیه خانه‌های اعیانی آن زمان نیست، این گمانه را که آنجا خانه دوم علی مسیو بوده، تقویت می‌کند؛ اما واقعیت این است که اینجا محلی مخفی بوده، برای اینکه تصمیمات مخفیانه مشروطه‌خواهان آنجا گرفته شود.

خانه «علی مسیو»، مرکز غیبی تبریز

 هنگام مرمت، زیرزمین‌هایی از این خانه کشف شد که به کوچه‌های پشتی راه داشت و همچنین اصطبلی مخفی برای نگهداری اسب‌ها وجود داشت تا در صورت کشف مکان جلسه، با اسب بتوانند فرار کنند. تجربه سفرهای اروپایی علی مسیو و شمّ سیاسی او، کرده چنین بنایی را محقق کرده بود و بعدها این مکان با نام «مرکز غیبی تبریز» شهرت یافت. برخی محققان گمانه‌زنی‌هایی دارند که با توجه به وجود‌نداشتن هیچ نشان و اثری از علی مسیو جز همین خانه، او اصلا در تبریز سکونت نداشته و محل سکونت اصلی‌اش استانبول یا فرانسه بوده و در جریان مشروطه به تبریز آمده تا در این جریان رهبری فکری داشته باشد.

رهبر فکری مشروطه‌خواهان آذربایجان سه پسر به نام‌های حاجی‌خان، حسن و غدیر داشت که پسر بزرگش جوانی رعنا بود و پسرهای کوچک ۱۶ و ۱۳‌ساله بودند. همه پسران علی مسیو در ۱۰ محرم ۱۳۳۰ قمری مصادف با ۱۰ دی‌ماه ۱۲۹۰ شمسی در میدان قم باغی (میدان دانش‌سرای فعلی) به همراه ثقه‌الاسلام و تعدادی از مشروطه‌خواهان به دار آویخته شدند. در ضلع جنوبی خانه علی مسیو دیواری وجود دارد که دو شمایل در بالای آن دیوار نصب شده است. گفته می‌شود این شمایل به یاد دو پسر کوچک شهیدش که کم ‌سن‌و‌سال‌تر بودند، ساخته و نصب شده است.

خانه «علی مسیو»، مرکز غیبی تبریز

اتاق‌های تودرتو و حالت غیرمرسوم به‌هم‌وصل‌شدن قسمت‌های این خانه باعث می‌شود کسی که برای اولین‌بار در آنجا قدم گذاشته، کمی گمراه شود و راه ورود و خروج را گم کند. این معماری منحصربه‌فرد، مرکز غیبی تبریز را از دیگر بناهای به‌جامانده از آن روزگار متمایز می‌کند.

  از مرگ علی مسیو روایتی وجود دارد که پس از انتقال ستارخان و باقرخان به تهران و در این اوضاع ناآرام وی به سفارت روس دعوت می‌شود؛ یعنی همان جایی که عاملان به‌دارآویختن فرزندانش در ظهر عاشورا به آن منتسب بودند! گفته می‌شود که او پس از حضور در این سفارت با خوردن غذای مسموم جان خود را از دست می‌دهد؛ هرچند بعید به نظر می‌رسد که شخصی با درایت و سیاست علی مسیو که به مشروطه‌خواهان آذربایجان خط فکری می‌داده، به دعوت قاتل پسرانش جواب مثبت داده و از غذای مسموم آنها خورده باشد؛ ولی هیچ روایت دیگری از مرگ وی در دسترس نیست.

در همسایگی علی مسیو، خانه‌ای به نام ختایی وجود دارد که این خانه به یکی از سران مشروطه تعلق داشت. خانواده ختایی از اعیان و اشراف تبریز بودند که در جریان مشروطه حامی مالی سردمداران و مجاهدان بودند، همه اعضای خانواده پس از شناسایی و حمله روس‌ها به قتل رسیدند و تنها بازمانده کودکی پنج‌ساله بود که از ترس در زیرزمین آن خانه پنهان شده بود.

وجود این دو خانه در همسایگی یکدیگر و نزدیکی آن ها به خانه حیدرزاده و مجوعه خانه های تاریخی دانشکده هنر و معماری، خانه- موزه استاد تبریز ما، عمارت تاریخی شهرداری تبریز و چند اثر تاریخی دیگر این محدوده را به بافت پویای تاریخی تبدیل کرده است که حضور در آن نه تنها برای گردشگران بلکه برای شهروندان نیز دلچسب است.

————————–

نگارنده: ندا فرشباف

[ad_2]

منبع : shahryarnews
منبع خبر «» است و آژانس خبری تحلیلی تبریز ما – اخبار سیاسی تبریز – اخبار اجتماعی تبریز – اخبار ورزشی تبریز – اخبار تراختور – اخبار فرهنگی تبریز – تبریز خبر در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر می‌دانید، خواهشمند است کد ( 7026 ) را همراه با ذکر موضوع به شماره  0989142578922  پیامک بفرمایید.با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه آژانس خبری تحلیلی تبریز ما – اخبار سیاسی تبریز – اخبار اجتماعی تبریز – اخبار ورزشی تبریز – اخبار تراختور – اخبار فرهنگی تبریز – تبریز خبر مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.
8 سال پيش [ 60093 بازدید ]
8 سال پيش [ 35282 بازدید ]
8 سال پيش [ 20601 بازدید ]
6 سال پيش [ 20203 بازدید ]
5 سال پيش [ 13890 بازدید ]
8 سال پيش [ 13595 بازدید ]
8 سال پيش [ 12508 بازدید ]
6 سال پيش [ 10748 بازدید ]
8 سال پيش [ 9788 بازدید ]
7 سال پيش [ 9616 بازدید ]
6 سال پيش [ 9179 بازدید ]
4 سال پيش [ 8978 بازدید ]
4 سال پيش [ 8484 بازدید ]
5 سال پيش [ 7834 بازدید ]
7 سال پيش [ 7813 بازدید ]
3 سال پيش [ 7694 بازدید ]
4 سال پيش [ 7658 بازدید ]
4 سال پيش [ 7435 بازدید ]
5 سال پيش [ 7430 بازدید ]
3 سال پيش [ 6766 بازدید ]
عصر تبریز 2 ماه پيش [ 959 بازدید ]
عصر تبریز 2 ماه پيش [ 1180 بازدید ]
عصر تبریز 2 ماه پيش [ 1217 بازدید ]
عصر تبریز 2 ماه پيش [ 975 بازدید ]
عصر تبریز 2 ماه پيش [ 982 بازدید ]
عصر تبریز 2 ماه پيش [ 1218 بازدید ]
عصر تبریز 2 ماه پيش [ 954 بازدید ]
عصر تبریز 2 ماه پيش [ 933 بازدید ]
عصر تبریز 2 ماه پيش [ 1220 بازدید ]
عصر تبریز 2 ماه پيش [ 836 بازدید ]
عصر تبریز 2 ماه پيش [ 878 بازدید ]
عصر تبریز 2 ماه پيش [ 945 بازدید ]
عصر تبریز 2 ماه پيش [ 810 بازدید ]
عصر تبریز 2 ماه پيش [ 868 بازدید ]
عصر تبریز 2 ماه پيش [ 867 بازدید ]
عصر تبریز 2 ماه پيش [ 793 بازدید ]
عصر تبریز 2 ماه پيش [ 765 بازدید ]
عصر تبریز 2 ماه پيش [ 788 بازدید ]
عصر تبریز 2 ماه پيش [ 769 بازدید ]
عصر تبریز 2 ماه پيش [ 397 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 8 سال پيش [ 442 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 8 سال پيش [ 503 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 8 سال پيش [ 9 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 8 سال پيش [ 13 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 8 سال پيش [ 506 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 8 سال پيش [ 782 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 8 سال پيش [ 426 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 8 سال پيش [ 20 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 8 سال پيش [ 511 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 8 سال پيش [ 498 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 8 سال پيش [ 598 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 8 سال پيش [ 449 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 8 سال پيش [ 434 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 8 سال پيش [ 785 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 8 سال پيش [ 451 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 8 سال پيش [ 518 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 8 سال پيش [ 409 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 9 سال پيش [ 191 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 8 سال پيش [ 432 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 9 سال پيش [ 19 بازدید ]

نظرات و تجربیات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرتان را بیان کنید