اصغری گفت: عدهای از روی نا آگاهی با احداث نیروگاه زباله سوز مخالفت میکنند، در حالی که این پروژه منافع زیادی را برای تبریز به وجود میآورد.
متن کامل گفتوگوی آناج با علیرضا اصغری را در ادامه میخوانید:
: در مورد فعالیتهای سازمان پسماند در طی این سالها برایمان بگویید
روزانه ۱۲۰۰ تن تولید زباله در شهر داریم که در حدود ۱۵۰ تن مربوط به شهرهای همجوار است که توسط هفده پیمانکار در سطح شهر جمع آوری، رفت و روب و دفن و پردازش میشود که هزینهای بالغ بر صد و پنجاه میلیارد تومان درپی دارد.
در بحثهای تفکیک از مبدا نیز در بعضی مجتمعها کار شروع شده است اما موضوع اصلی در بحث تفکیک از مبدا بحث آموزش شهروندی است. آموزش در مهدکودکها و مدارس صورت میگیرد و گردهمایی و همایشهایی نیز در شهر برگزار میشود، در محلات حضور داریم و معتقدیم آگاهی سازی و آموزش شهروندی مهمترین موضوع در مساله پسماند شهری است که اگر به صورت شبانه روزی هم کار کنیم اما شهروندان همراهی نکنند کار به سرانجام نخواهد رسید.
در چند سال اخیر نیز میبینید که آگاهی سازی بسیار خوب انجام شده است و بعضی کارهای غلط مانند ریختن زباله از ماشین به بیرون تا نود درصد کاهش یافته است که نتیجه همان آگاهی سازی و آموزش شهروندی است.
: فضای دفن زباله در تبریز چگونه است و در کجای شهر قرار دارد؟
جنگلکاری ۵۰ هکتاری در اطراف محل دفن زباله انجام شده است و در حدود هجده هزار اصله درخت و درختچه تاکنون کاشته شده است که میخواهیم طی دوسال آتی آن را به بیست و پنج هزار اصله برسانیم، این کار که از پنج سال پیش شروع شده است باعث تلطیف هوا و کاهش آلودگی در محل دفن زباله شده است.
تصفیه خانهای که داریم با سیستم ام بی آر کار میکند و شیرابه زبالهها را تبدیل به آبی شفاف و تمیز مینماید که برای آبیاری قطرهای جنگلکاری اطراف محل دفن زباله استفاده میشود. موضوع نظافت شهری مهمترین مساله است و در شهر تبریز تجمع زباله نداریم و معضلی به نام زباله و مدیریت پسماند وجود ندارد، به دیگاه من در مسیر پسماند روی ریل هستیم و در کل در ایران در خصوص مدیریت پسماند تبریز جزء دو شهر اول است و این دیدگاه مسافران داخلی و خارجی است که به شهر ما سفر میکنند.
تصفیه خانه شیرابه در ایران وجود ندارد در حالیکه در تبریز این تصفیه خانه در حال کار است و محل دفن زباله نیز در شمال غرب تبریز است که دفن به صورت بهداشتی و بدون هیچ مشکلی صورت میگیرد و مطمئنا زباله آلودگی محیط زیستی دارد اما این آلودگی در تبریز در کمترین حد است.
: در خصوص نیروگاه زباله سوز در تبریز و مخالفتهایی که با آن میشود، توضیح دهید:
برای احداث نیروگاه زباله سوز نزدیک چهار سال است روی آن کار میکنیم و همکارانمان برای آن دورههای تخصص دیدهاند و طبق یک فراخوان بین المللی و با مناقصه از بین دو شرکت ترکیهای و فرانسوی باقی مانده شرکت فرانسوی برنده این مناقصه شد. پس از بررسی سیستمهای مدیریت پسماند به نیروگاه توده سوز رسیدیم و بعد از تحقیق درباره این نیروگاه از طریق مرکز سرمایه گذاری استان کمیته تشکیل و طرح تصویب شد و در صحن شورای شهر هجده رای موافق آورد و توسط فرماندار نیز تایید شد.
اصول قرارداد امضا شده و در مرحله عقد قرارداد هستیم و به خاطر اینکه یک مسئله تخصصی و برای اولین بار در ایران و خاورمیانه است نمیتوان کار را به کس دیگری سپرد و شخصا پیگیر این مسئله هستم و اگر مشکل خاصی پیش نیاید تا چهار ماه دیگر قرارداد امضا و زمین تحویل داده میشود.
برخی بدون اطلاع انتقاد میکنند که برای این پروژه فراخوان داده نشده است مگر ممکن است پروژهای به این عظمت بدون فراخوان تحویل داده شود و همچنان این پروژه را ادامه خواهیم داد مگر اینکه مسئولین رده بالای استانی موافق نباشند و آن وقت هم به مردم خواهیم گفت که چهار سال برای این پروژه زحمت کشیدیم و نشد، هرچند که مخالفی برای این پروژه وجود ندارد و تنها عدهای از روی نا آگاهی حرفهایی را مطرح میکنند.
اگر این نیروگاه آلایندگی دارد چه فرقی میکند در داخل و یا خارج از شهر باشد چون این آلایندگی به شهر منتقل خواهد شد ولی ثابت میکنیم که نیروگاه زباله سوز آلایندگی زیر استاندارد اروپایی که استاندارد اروپا نیز کمتر از استاندارد ایران است، دارد.
این نیروگاه یکی از المانهای بزرگ شهری است و راه نجات پسماند شهری با توجه به بیست و یک سال خدمات شهری و پسماند بعد از جمع آوری نیروگاه زباله سوز است، که این نیروگاه در تبریز با ظرفیت هزار تنی میتواند ۳۲ مگابایت در ساعت برق تولید کند.
معضل این پروژه این است که آگاهی نسبت به این مساله بسیار کم است من دوره مدیریت تخصصی پسماند دیدهام و این کاری است که به زندگیمان گره خورده است، از آگاهی سازی ترسی نداریم و باید اعضای جدید شورا را آگاه کنیم چون عدهای مخالف پیشرفت شهری هستند.
در حالی که در سال صد و پنجاه میلیارد تومان برای جمع آوری و دفن زباله هزینه میکنیم با این نیروگاه نه تنها هزینهای صرف نمیکنیم بلکه بیست درصد از سود خالص نیز بازگردانده میشود اما عده معدودی نیز که مخالف این پروژه هستند پیمانکارانی هستند که نمیخواهند این پروژه پا بگیرد. کسانی که انتقاد میکنند محترم هستند و آمادهایم که ثابت کنیم این پروژه تا چه حد برای تبریز بهره مندی خواهد داشت.
دیدگاه ما این است که ما نفر سیاسی نیستیم و تکنیکی هستیم، من متولی پسماند شهری هستم و هر فردی باهر دید سیاسی محترم است ولی سازمان پسماند جای خدمت به مردم است.
: تفکیک زباله از مبدا و در محل دفن به چه صورتی است؟
قبل از دفن پنج خط تفکیک زباله داریم که از ۴۲ درصد زباله خشک در حدود چهار پنج درصد زبالهها تفکیک میشوند که نسبت به بسیاری از شهرهای ایران و باتوجه به حجم زباله تولیدی بسیار مناسب است.
چهارصد تا پانصد ماشین جمع آوری زباله وجود دارد که زیر نظر ما کار میکنند هرچند شاید این کار اصولی نباشد اما پانصد خانوار از این راه ارتزاق میکنند که به اینها کارت و لباس و ماشین دادهایم و بخشی از تفکیک هم به این صورت انجام میگیرد.
همچنین برای تکریم و برنامه ریزی اوقات پاکبانان کارهای زیادی انجام دادهایم که از جمله آن ایجاد مدرسه فوتبال برای فرزندان این پاکبانان بوده است که امسال از این نوجوانان یک نفر به اردوی تیم ملی زیر ۱۳ سال در اردبیل نیز دعوت شده است.
گفتوگو از: فرناز پورعباس – سایت خبری آناج