چهارشنبه, ۶ اسفند ۱۴۰۴ /
60056
۲۹ تیر ۱۴۰۰ - ۱۵:۴۵
382 بازدید
۰

«معجزه آبخیزداری»|تنش های آبی خوزستان نتیجه بی توجهی به آبخیزداری است

به گزارش پایگاه خبرنگاری تبریز ما به نقل از تسنیم «پرونده معجزه آبخیزداری»؛ این روزها قصه پرغصه کم آبی خوزستان به تیتر اول بسیاری از رسانه های داخلی و خارجی و دغدغه مسئولان و مدیران کشور تبدیل شده است. متأسفانه استان خوزستان در سال های اخیر شاهد بلایا و مخاطرات طبیعی مختلف مانند سیل، ریزگرد […]



به گزارش پایگاه خبرنگاری تبریز ما به نقل از تسنیم «پرونده معجزه آبخیزداری»؛ این روزها قصه پرغصه کم آبی خوزستان به تیتر اول بسیاری از رسانه های داخلی و خارجی و دغدغه مسئولان و مدیران کشور تبدیل شده است. متأسفانه استان خوزستان در سال های اخیر شاهد بلایا و مخاطرات طبیعی مختلف مانند سیل، ریزگرد و خشکسالی بوده است که باعث خسارات فراوان  شده است و در این مدت مشکل آب شرب مردم و احشام نیز بدان اضافه شده است؛ به طوری که بسیاری از روستاهای استان خوزستان از نعمت داشتن آب شرب محروم بوده اند. خوشبختانه در روزهای اخیر تلاش های خوبی برای رفع این مشکلات توسط دولت، نهادهای انقلابی و گروه های جهادی صورت گرفته است.

اما باید دید به صورت ریشه ای، عامل اساسی مشکلات و چالش هایی مثل خشکسالی و سیل که تقریبا همه ساله برخی مناطق کشور به خصوص استان خوزستان را در برمی گیرد چیست؟ به اعتقاد کارشناسان، مهمترین عامل این مشکلات و چالش ها، سوء مدیریت منابع آب در کشور است؛ در این باره ضیاء الدین شعاعی «استاد دانشگاه و عضو هیئت علمی پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری» معتقد است: «بررسی ها حکایت از این واقعیت دارد که مخاطراتی نظیر خشکسالی (کم آبی)، طوفان های گردوغبار، فرونشست زمین، سیل و زمین لغزش ها در طی این سال ها دارای رشد قابل توجهی بوده که در کنار تکرار سال های کم آبی در دو دهه اخیر، عدم مدیریت صحیح نظیر توسعه مدیریت نشده شهری و روستایی و عدم توجه به نقش مدیریت جامع حوزه آبخیز و مدیریت آب در حوزه ها و عدم رعایت حقابه ها نقش اساسی در وقوع آنها داشته است.»

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه جمع آوری و ذخیره سازی آب باران با استفاده از سیستم های سطوح آبگیر باران از راه های موثر برای مدیریت دوره خشکسالی و کم آبی در کشور است، می گوید: «با توسعه سامانه های سطوح آبگیر باران، طرح های کم هزینه در استحصال سیلاب ها در دوره های ترسالی و استفاده از سیلاب های اندک در دوره های خشکسالی براحتی می توان اثرات مخرب خشکسالی ها را کاهش و نیازهای برنامه ریزی شده به منابع آب را تا حدودی جبران نمود. همچنین ایجاد ذخیره گاه های زیرزمینی آب در بالادست با کمک چکدم ها و سدهای زیرزمینی، اجرای طرح های آبخوانداری در بخش حوزه های میانی و ذخیره آب در آبرفت درشت دانه و نهایتا استفاده از طرح های پخش سیلاب در پایین دست جهت استفاده از رطوبت فصلی در ایجاد پوشش گیاهی تا حد زیادی کم آبی ناشی از وقوع دوره های خشکسالی می تواند جبران گردد.»

مهندس محمد روغنی «عضو هیئت علمی پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری» نیز درباره راهکارهای مقابله با مشکلات کم آبی در استان خوزستان و سایر استان هایی که با این مشکل مواجهند، معتقد است: «با اجرای طرح های آبخیزداری و طرح «مدیریت تلفیقی بهره‌برداری از منابع آب» این امکان وجود دارد تا با شناسایی پتانسیل های محیطی، نسبت به تأمین آب شرب و حتی کشاورزی مناطق روستایی محروم از نعمت آب اقدام نمود، از جمله روش هایی که می‌توان به‌صورت تلفیقی اجرا نمود و از مواهب آن به‌صورت مجزا و هم مدیریت‌شده استفاده نمود، می‌توان به مواردی مثل اجرای عملیات آبخیزداری در سرشاخه‌های حوزه آبخیز با هدف نفوذ آب باران و تغذیه آب های زیرزمینی مانند چشمه‌ها، قنوات و چاه ها، اجرای عملیات سدهای زیرزمینی در مسیل های منتهی به روستا و یا نزدیک آن، استفاده از سطوح آبگیر باران و استحصال و ذخیره آب باران در فصول بارانی، پخش سیلاب بر آبخوان، احداث سدهای ذخیره شنی، استفاده از رطوبت هوا در تأمین آب، احداث سدهای ذخیره سطحی و بهسازی منابع آب موجود مانند چشمه‌ها و قنوات اشاره کرد.»

نکته پایانی آنکه اینگونه تنش های آبی که در حال حاضر برخی استان های کشور به خصوص استان خوزستان و استان سیستان و بلوچستان با آن مواجهند، پدیده‌ای طبیعی و قابل پیش‌بینی بوده و هست و اینکه چرا تبدیل به به بحران می شود را باید در سوء مدیریت آب در کشور جستجو کرد. مسلما آبخیزداری، مدیریت جامع حوزه آبخیز و مشارکت عموم مردم و ذینفعان در مدیریت آب از راه های مدیریت صحیح آب در کشور خواهد بود که در اسناد و قوانین بالادستی جمهوری اسلامی ایران نیز بدان اشاره شده و باید بیش از پیش بدان اهتمام شود.

منبع خبر : http://tabrizeman.ir/?p=23054

منبع خبر «» است و آژانس خبری تحلیلی تبریز ما – اخبار سیاسی تبریز – اخبار اجتماعی تبریز – اخبار ورزشی تبریز – اخبار تراختور – اخبار فرهنگی تبریز – تبریز خبر در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر می‌دانید، خواهشمند است کد ( 60056 ) را همراه با ذکر موضوع به شماره  0989142578922  پیامک بفرمایید.با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه آژانس خبری تحلیلی تبریز ما – اخبار سیاسی تبریز – اخبار اجتماعی تبریز – اخبار ورزشی تبریز – اخبار تراختور – اخبار فرهنگی تبریز – تبریز خبر مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.
برچسب های :
8 سال پيش [ 60493 بازدید ]
8 سال پيش [ 35705 بازدید ]
9 سال پيش [ 20960 بازدید ]
6 سال پيش [ 20577 بازدید ]
5 سال پيش [ 14273 بازدید ]
8 سال پيش [ 13995 بازدید ]
9 سال پيش [ 12882 بازدید ]
6 سال پيش [ 11127 بازدید ]
8 سال پيش [ 10037 بازدید ]
9 سال پيش [ 9788 بازدید ]
6 سال پيش [ 9518 بازدید ]
4 سال پيش [ 9280 بازدید ]
4 سال پيش [ 8865 بازدید ]
7 سال پيش [ 8167 بازدید ]
5 سال پيش [ 8151 بازدید ]
4 سال پيش [ 8094 بازدید ]
3 سال پيش [ 8049 بازدید ]
4 سال پيش [ 7780 بازدید ]
5 سال پيش [ 7757 بازدید ]
4 سال پيش [ 7378 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 1459 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 1861 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 1888 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 1512 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 1442 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 1842 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 1474 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 1492 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 1832 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 1292 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 1361 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 1436 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 1262 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 1337 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 1342 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 1246 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 1181 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 1205 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 1146 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 606 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 7 سال پيش [ 534 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 7 سال پيش [ 714 بازدید ]
عصر تبریز 10 ماه پيش [ 202 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 6 سال پيش [ 555 بازدید ]
عصر تبریز 5 سال پيش [ 1254 بازدید ]
تبریز من 5 سال پيش [ 476 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 7 سال پيش [ 418 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 5 سال پيش [ 462 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 7 سال پيش [ 514 بازدید ]
تبریز من 5 سال پيش [ 383 بازدید ]
عصر تبریز 5 سال پيش [ 425 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 5 سال پيش [ 617 بازدید ]
عصر تبریز 8 ماه پيش [ 175 بازدید ]
تبریز من 5 سال پيش [ 434 بازدید ]
عصر تبریز 5 سال پيش [ 404 بازدید ]
تبریز من 4 سال پيش [ 542 بازدید ]
تبریز من 4 سال پيش [ 960 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 7 سال پيش [ 520 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 8 سال پيش [ 639 بازدید ]
عصر تبریز 5 سال پيش [ 503 بازدید ]

نظرات و تجربیات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرتان را بیان کنید