حدیث روز
امام علی (ع) می فرماید : هر کس از خود بدگویی و انتقاد کند٬ خود را اصلاح کرده و هر کس خودستایی نماید٬ پس به تحقیق خویش را تباه نموده است.

سه شنبه, ۴ اردیبهشت , ۱۴۰۳ 15 شوال 1445 Tuesday, 23 April , 2024 ساعت تعداد کل نوشته ها : 11405 تعداد نوشته های امروز : 0×

دکتر سیامک هاشمی, سلسله مطالب مربوط به توسعه شهری

شناسه : 1107 12 آوریل 2017 - 17:08 667 بازدید

مبحث ( شماره یک ) یکی از مهمترین اهداف مدیریت شهرِی دستیابی ساکنین شهری به کیفیت زندگی مناسب و پایدار است و ارتقای کیفیت زندگی شهری یکی از اهدافف اصلی توسعه پایدار است. امروزه مدیریت شهری با رویکرد اجتماعی می بایست همزمان با اجرای فعالیت های عمرانی و رسیدگی به مسائل کالبدی شهر ، به […]

دکتر سیامک هاشمی, سلسله مطالب مربوط به توسعه شهری
پ
پ

مبحث ( شماره یک )
یکی از مهمترین اهداف مدیریت شهرِی دستیابی ساکنین شهری به کیفیت زندگی مناسب و پایدار است و ارتقای کیفیت زندگی شهری یکی از اهدافف اصلی توسعه پایدار است.
امروزه مدیریت شهری با رویکرد اجتماعی می بایست همزمان با اجرای فعالیت های عمرانی و رسیدگی به مسائل کالبدی شهر ، به مسائل اجتماعی وو بهره گیری از دیدگاه های شهروندان در بهبود زندگی اهتمام ورزد .

توسعه زندگی شهرنشینی و سیر تمرکز جمعیت در شهرها و تأثیرات تحولات صنعتی نحوه زندگی را متحول کرده و همزمان با این تحول نگرش و مطالبات شهروندان نیز به تناسب گذشته تغییر کرده است و مدیریت شهری می بایست با رویکرد مشارکت جویی تلاش کند با بهره گیری از نظرات و دیدگاه های کارشناسان و شهروندان به صورت علمی نسبت به توسعه کیفیت زندگی شهروندان برنامه ریزی کند.

فراهم نمودن شرایط توسعه ی زیر ساخت ها و امکانات شهری و ایجاد ساختار فیزیکی فضای عمومی، زیباسازی، کمک به سلامت شهروندان ، بهبود بهداشت و مسائل زیست محیطی به توسعه کیفی فضاهای شهر و ارتقاء کیفیت زندگی شهری کمک می کند ، بدین ترتیب می توان گفت شهری توسعه یافته است که بر اساس شرایط محیطی و نیازهای انسانی، به صورت منطقی و متناسب شکل گرفته باشد و به کیفیت زندگی، روح و روان انسان احترام بگذارد.
رشد فزاینده شهرنشینی در دنیا فارغ از فرصت‏‏های توسعه که پیش روی جوامع نهاده است آن‏ها را با چالش‏ های عدیده‏ ای در حوزه های اجتماعی، اقتصادی و زیستت محیطی از قبیل فقر شهری، نابرابری‏ های فضایی-کارکردی، کمبودهای خدماتی و زیرساختی، بحران هویت، آلودگی‏های محیطی و تهدید منابع زیست محیطی مواجه کرده است. بنا بر گزارش سازمان ملل، برای اولین بار در تاریخ بشر است که بیشتر جمعیت جهان شهرنشین هستند. در سال ۲۰۱۴ ، ۵۴ درصد از جمعیت جهان شهرنشین بودند و بر اساس تخمین سازمان ملل، سهم شهرنشینی در سال ۲۰۵۰ به ۶۶ درصد افزایش خواهد یافت. در چنین شرایطی چالش‏های توسعه پایدار بیش از پیش شهرها را ، به ویژه در کشورهای درحال توسعه، تحت تاثیر قرار داده و ضرورت اتخاذ سیاست‏ها و اقدامات یکپارچه در جهت ارتقای کیفیت زندگی شهروندان را پیش روی سیاستگذاران و برنامه‏ ریزان می‌نهد.
امروزه بازآفرینی شهری پایدار به دلیل توجه توامان به توسعه متوازن و پایدار در ابعاد اجتماعی، اقتصادی و محیطی، به عنوان راه برون رفت شهرها از مسیر زوالل و انحطاط کیفیت زندگی به شمار می‏ رود و در برگیرنده نگرش و اقداماتی جامع و یکپارچه برای حل مشکلات شهری به گونه ‏ای است که در نهایت به پیشرفت و بهبود پایدار اقتصادی، کالبدی، اجتماعی و محیطی در شهرها منجر می‏ شود. در این میان فضاهای عمومی شهرها که در طول تاریخ نقشی حیاتی در زندگی اجتماعی و اقتصادی شهرها ایفا می‏ کردند، می‏ توانند نقش بسزایی در تسهیل فرایند بازآفرینی شهرها ایفا کنند. طرح ضرورت تامین فضاهای عمومی ایمن، همه‏ شمول، دسترس‏ پذیر و سبز برای تمامی شهروندان به ویژه زنان، کودکان و معلولان در راستای بند یازدهم اهداف توسعه پایدار(سازمان ملل۲۰۱۵) مبین توجه فزاینده جهانی به موضوع نقش و تاثیرگذاری فضاهای شهری بر هدایت آینده شهرها برای دست‏یابی به توسعه پایدار است. نقش و تاثیر فضاهای شهری با کیفیت بر حیات اقتصادی شهرها و مراکز شهری، بهبود اقتصاد محلی، بهبود سلامت جسمی و روان شهروندان، کاهش جرایم و ارتقای امنیت اجتماعی، افزایش تعاملات و همپیوندی اجتماعی، تسهیل ارتباطات و ارتقای سیستم حرکت و جابه‏جایی از طریق فراهم آوردن فرصت ارائه گونه‏های مختلف از حرکت(پیاده، دوچرخه و…)، آن‏ها را به یکی از ابزارهای کلیدی و تاثیرگذار برنامه‏ ریزان و سیاستگذاران شهری در مواجهه با چالش ‏های شهری تبدیل کرده است. از سوی دیگر فضای شهری به مثابه فضای گفتمان، ناظر بر مفهوم حوزه عمومی به عنوان عرصه تفکر، گفت و گو و استدلال با مشارکت و فعالیت آزاد مردم است. در این معنا، فضاهای شهری اهمیت دمکراتیک معنایی و نمادین در توسعه اجتماع نیز می‏ یابند. بر این اساس، شرکت ما در تخصصی عمران و بهسازی شهری ایران برنامه ‏ها و اقدامات خود در زمینه بازآفرینی شهری پایدار را در دو قالب موضوعی با تاکید بر عرصه عمومی، و موضعی با تاکید بر فضاهای عمومی به مرحله اجرا رسانده است. برنامه‏ های موضعی در قالب اقدامات و پروژه‏ های محرک توسعه شهری با هدف ارتقای کیفیت فضاهای شهری به شرح زیر و در چهار محور اصلی تعریف و راهبری شده‏ اند.

ادامه دارد…

مقاله از دکتر سید سیامک هاشمی

سیامک هاشمی

سیامک هاشمی

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.