یکشنبه, ۴ آبان ۱۴۰۴ /
83636
۰۳ آبان ۱۴۰۴ - ۱۲:۳۹
21 بازدید
۰

آقای پزشکیان! گفت‌وگو به آن راحتی که شما می گویید نه تنها آسان نیست بلکه کلی هزینه دارد

اگر گفت‌وگو آسان بود حتما آقای پزشکیان تاکنون شعار وفاق خود را عملی کرده بودند. بنابراین به ‌جای ساده‌سازی گفت‌وگو، باید از دشواری آن سخن گفت و از ضرورت بازسازی شرایطی که در آن، گفت‌وگو بتواند معنا و ثمر داشته باشد.



به گزارش تبریز ما (به نقل از عصر تبریز)، محمد مهاجری ، عباس عبدی و فیاض زاهد
یادداشت مشترک: روزنامه اعتماد

نه آقای پزشکیان! گفت‌وگو آسان نیست
«خیلی راحت می‌شود بدون اینکه دعوا کنیم با هم بنشینیم و گفت‌وگو کنیم.» این بخشی از سخنان چند روز پیش آقای پزشکیان است.

می‌پذیریم که گزاره ایشان قطعا از نیت نیک بیان شده، ولی با واقعیت‌های سخت جامعه ما فاصله زیادی دارد. گفت‌وگو نه آسان و نه صرفا به اراده طرفین وابسته است؛ بلکه نیازمند مجموعه‌ای از پیش‌شرط‌هاست که در اغلب موارد در جامعه ما غایبند؛ از جمله به رسمیت شناختن دیگری، وجود حداقلی از حسن نیت و اهداف مشترک، برابری نسبی قدرت، امنیت در بیان نظرات و وجود رسانه آزاد، اعتماد متقابل و قواعد منصفانه بازی و استقلال قضایی، تضمین اجرای توافق ناشی از گفت‌وگو و …

هنگامی که این پایه‌ها سست باشند، مسیر گفت‌وگو به جای تفاهم، به نمایش یا تسلیم تبدیل می‌شود.
در جامعه‌ای که شکاف‌های سیاسی و ارزشی عمیق بوده و تجربه‌های تلخ از حذف و تحقیر انباشته است، و سرمایه اجتماعی فرسوده، اعتماد عمومی کاهش ‌یافته و تجربه گفت‌وگو اغلب به نتیجه نرسیده باشد، گفتن «خیلی راحت می‌شود گفت‌وگو کرد» ممکن است ناشی از نوعی غفلت از فقدان زمینه‌های لازم اجتماعی و روانی و تاریخی جامعه برای گفت‌وگو باشد و این غفلت می‌تواند مترادف با نداشتن آمادگی ورود به چالش گفت‌وگو و نیز انتخاب راه نادرست برای آن شود.

در چنین جامعه‌ای گفت‌وگو نه‌تنها «راحت» نیست، اگر ناممکن نباشد، پرهزینه است. انجام گفت‌وگو نیازمند زمینه‌سازی، شفافیت و تضمین است و نه صرف دعوت لفظی. اگر گفت‌وگو آسان بود حتما آقای پزشکیان تاکنون شعار وفاق خود را عملی کرده بودند. بنابراین به ‌جای ساده‌سازی گفت‌وگو، باید از دشواری آن سخن گفت و از ضرورت بازسازی شرایطی که در آن، گفت‌وگو بتواند معنا و ثمر داشته باشد.

در برابر گفت‌وگو، دعوا یا منازعه است که صرفا محصول بدخلقی یا تربیت بد افراد نیست و اغلب بازتابی از تضاد منافع، تبعیض ساختاری و نبود مسیرهای مشروع و منصفانه و کم هزینه برای بیان و حل اختلافات است. بنابراین نمی‌توان گفت که «با کمی ملایمت» همه‌ چیز حل می‌شود. چنین گفتاری ناخواسته می‌تواند واقعیت منازعه‌های عمیق اجتماعی و سیاسی را کوچک جلوه دهد. باید بگوییم که چه کسانی و در چه سطحی و در چه موضوعاتی حق دارند گفت‌وگو کنند؟ تا هنگامی که طرفین و حدود کلی موضوع گفت‌وگو مشخص نباشند، دعوت به گفت‌وگو بیشتر شبیه شعار اخلاقی است تا طرح عملی برای حل بحران.

نداشتن آمادگی برای گفت‌وگو فقط در سطح شهروندان داخل کشور نیست. اگر به بیرون از مرزها نیز بنگریم؛ وضعیت به مراتب بدتر است. گمان می‌رود نوع زیست اجتماعی، گذشته تاریخی، بحران‌های ناشی از تنازع بقا پس از انقلاب، فقدان شخصیت ثابت در کنش‌های سیاسی و اجتماعی و ضعف در فهم واقعیت اجتماعی ایران و وابستگی به حمایت‌های خارجی نزد آنان بر پیچیدگی امر و امتناع گفت‌وگو افزوده است.

یکی از مشکلات گفت‌وگو در داخل کشور خروج یکی از ارکان ضروری گفت‌وگو، یعنی روحانیت و ائمه جمعه از این عرصه است. آنان اکنون متکلم‌الوحده بودن را ترجیح می‌دهند در حالی که پیش از انقلاب و حتی اوایل آن، روحانیون شاخص یک پایه و طرف گفت‌وگوهای آزاد بودند و اکنون غایب این عرصه و حتی مانع آن هستند. همین غیبت به نزول فاحش اندیشه دینی و پس‌افتادگی آن از نیازهای روز منجر شده و هر روز شاهد حرف‌های تکراری و کم محتوای آنان هستیم.

جالب‌ترین نکته در مورد ایران این است که گفت‌وگوی جامعه مدنی با یکدیگر یا گفت‌وگوی مردم با حاکمیت و گفت‌وگوی حاکمیت با مردم تا حدی قابل تصور است. ولی ضروری‌ترین گفت‌وگو که درون حاکمیتی است که باید وجود داشته باشد، متاسفانه وجود ندارد.

نمونه مهمش لجبازی غیرمنطقی و خلاف مصالح ملی شورای عالی فضای مجازی در رفع فیلترینگ است یا میان مجمع تشخیص و مجلس و هیات عالی نظارت و دولت و دستگاه قضایی تعارضات و ناهماهنگی‌های عجیب و غریبی دیده می‌شود که نشانه فقدان گفت‌وگوی سودبخش و ضروری درون حاکمیتی است.

اگر در آنجا هم گفت‌وگو نباشد منازعه در سطوح قدرت بالا می‌گیرد و دودش به چشم ملت می‌رود. بنا بر این نه آقای پزشکیان! گفت‌وگو آسان نیست. اگر تا حالا شده بود وضعمان این نبود.

منبع خبر «» است و آژانس خبری تحلیلی تبریز ما – اخبار سیاسی تبریز – اخبار اجتماعی تبریز – اخبار ورزشی تبریز – اخبار تراختور – اخبار فرهنگی تبریز – تبریز خبر در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر می‌دانید، خواهشمند است کد ( 83636 ) را همراه با ذکر موضوع به شماره  0989142578922  پیامک بفرمایید.با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه آژانس خبری تحلیلی تبریز ما – اخبار سیاسی تبریز – اخبار اجتماعی تبریز – اخبار ورزشی تبریز – اخبار تراختور – اخبار فرهنگی تبریز – تبریز خبر مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.
8 سال پيش [ 59350 بازدید ]
8 سال پيش [ 34519 بازدید ]
8 سال پيش [ 19813 بازدید ]
6 سال پيش [ 19436 بازدید ]
5 سال پيش [ 13134 بازدید ]
8 سال پيش [ 12912 بازدید ]
8 سال پيش [ 11723 بازدید ]
6 سال پيش [ 10012 بازدید ]
8 سال پيش [ 9788 بازدید ]
7 سال پيش [ 8876 بازدید ]
6 سال پيش [ 8503 بازدید ]
4 سال پيش [ 8240 بازدید ]
4 سال پيش [ 7775 بازدید ]
5 سال پيش [ 7114 بازدید ]
7 سال پيش [ 7100 بازدید ]
3 سال پيش [ 6968 بازدید ]
4 سال پيش [ 6797 بازدید ]
4 سال پيش [ 6768 بازدید ]
5 سال پيش [ 6759 بازدید ]
3 سال پيش [ 5595 بازدید ]
عصر تبریز 12 ساعت پيش [ 11 بازدید ]
عصر تبریز 12 ساعت پيش [ 4 بازدید ]
عصر تبریز 12 ساعت پيش [ 4 بازدید ]
عصر تبریز 12 ساعت پيش [ 6 بازدید ]
عصر تبریز 13 ساعت پيش [ 13 بازدید ]
عصر تبریز 13 ساعت پيش [ 16 بازدید ]
عصر تبریز 13 ساعت پيش [ 12 بازدید ]
عصر تبریز 13 ساعت پيش [ 14 بازدید ]
عصر تبریز 13 ساعت پيش [ 21 بازدید ]
عصر تبریز 13 ساعت پيش [ 11 بازدید ]
عصر تبریز 13 ساعت پيش [ 9 بازدید ]
عصر تبریز 13 ساعت پيش [ 8 بازدید ]
عصر تبریز 13 ساعت پيش [ 4 بازدید ]
عصر تبریز 13 ساعت پيش [ 6 بازدید ]
عصر تبریز 13 ساعت پيش [ 7 بازدید ]
عصر تبریز 13 ساعت پيش [ 5 بازدید ]
عصر تبریز 13 ساعت پيش [ 8 بازدید ]
عصر تبریز 13 ساعت پيش [ 7 بازدید ]
عصر تبریز 13 ساعت پيش [ 12 بازدید ]
عصر تبریز 13 ساعت پيش [ 2 بازدید ]
عصر تبریز 2 ماه پيش [ 113 بازدید ]
عصر تبریز 2 ماه پيش [ 118 بازدید ]
عصر تبریز 17 روز پيش [ 57 بازدید ]
عصر تبریز 8 روز پيش [ 58 بازدید ]
عصر تبریز 7 ماه پيش [ 205 بازدید ]
عصر تبریز 5 ماه پيش [ 180 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 8 سال پيش [ 22 بازدید ]
عصر تبریز 6 ماه پيش [ 201 بازدید ]
عصر تبریز 3 ماه پيش [ 75 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 142 بازدید ]
عصر تبریز 5 ماه پيش [ 195 بازدید ]
عصر تبریز 5 ماه پيش [ 168 بازدید ]
عصر تبریز 10 روز پيش [ 66 بازدید ]
عصر تبریز 11 ماه پيش [ 191 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 8 سال پيش [ 25 بازدید ]
عصر تبریز 7 ماه پيش [ 197 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 9 سال پيش [ 74 بازدید ]
عصر تبریز 2 ماه پيش [ 138 بازدید ]
عصر تبریز 8 ماه پيش [ 169 بازدید ]
عصر تبریز 7 ماه پيش [ 188 بازدید ]

نظرات و تجربیات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرتان را بیان کنید