چهارشنبه, ۶ اسفند ۱۴۰۴ /
51314
۱۰ آذر ۱۳۹۹ - ۱۲:۲۲
438 بازدید
۰

طرفداران رانت ارز ۴۲۰۰ تومانی؛ مدعی مبارزه با دلالی دارو!

باوجود اینکه ذی‌نفعان ارز ۴۲۰۰ تومانی حذف آن را خواسته دلال‌ها می‌دانند؛ اما نگاهی به روند تخصیص این ارز نشان می‌دهد که دلال‌ها و قاچاقچیان دارو بزرگ‌ترین ذی‌نفع وضعیت فعلی هستند.



طرفداران رانت ارز ۴۲۰۰ تومانی؛ مدعی مبارزه با دلالی دارو!

باوجود اینکه ذی‌نفعان ارز ۴۲۰۰ تومانی حذف آن را خواسته دلال‌ها می‌دانند؛ اما نگاهی به روند تخصیص این ارز نشان می‌دهد که دلال‌ها و قاچاقچیان دارو بزرگ‌ترین ذی‌نفع وضعیت فعلی هستند.

به گزارش خبرنگار مهر، افزایش قیمت کالاهایی همچون گوشت یا کمبود اقلام دارویی در برخی مواقع باعث شده که سیاست تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی همواره مورد انتقاد کارشناسان قرار بگیرد. اما این سیاست نیز ذی‌نفعان خود را دارد که حال به دفاع از آن پرداخته‌اند.

فرامرز اختراعی، رئیس سندیکای تولیدکنندگان مواد اولیه شیمیایی در مورد افرادی که درخواست حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی را دارند می‌گوید: «متأسفانه علاوه بر رسانه‌های معاند، دلالان دارو به واسطه این‌که آزاد شدن نرخ ارز برای آنها منافعی دارد دنبال این مقوله هستند. از طرفی در شرایط فعلی انسولین را به عنوان یک بهانه پیدا کرده‌اند و به واسطه این‌که چون قیمت دارو در ایران پایین است دارو در حال قاچاق است پس باید تخصیص ارز ترجیحی به دارو متوقف شود.»

وضعیت ارزی کشور هر سال بدتر از پارسال

برای درک صحت گفته‌های اختراعی می‌توان به روش تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی اشاره کرد. درواقع این سیاست که از اوایل سال ۹۷ در حال اجرا است در ابتدا گستره بسیاری از کالاها و خدمات را در بر می‌گرفت تا جایی که دولت به واردات غذای سگ و گربه نیز ارز تخصیص می‌داد.

با ورود به سال ۹۹ کالاهایی که ارز ۴۲۰۰ تومانی به آن‌ها تخصیص می‌یافت از همیشه کوچک‌تر شده است اما با این حال عرضه همین کالاها در بازار کاهش یافت. در صدر این فهرست تا به اینجا می‌توان از انسولین نام برد که تا چندی پیش نیز دستمایه فشار رسانه‌های غربی به کشور بود.

ارز ۴۲۰۰ به نام مردم به کام دلال‌ها

باوجود اینکه واردکنندگان در چند ماه گذشته سعی داشته‌اند کمبود انسولین در بازار را به عدم تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی نسبت دهند اما گفته‌های مسئولین خلاف این ادعا را نشان می‌دهد. واردات انسولین در شش ماه اول سال نسبت به مدت مشابه سال گذشته با افزایش ۱۳ درصدی روبرو بوده است اما نه‌تنها نیاز بازار انسولین کشور تأمین نشده است بلکه بازار با کمبود این دارو روبرو شد. کارشناسان دلیل این کمبود را اختلاف قیمت فاحش انسولین با کشورهای همسایه به دلیل رانت ارز ۴۲۰۰ تومانی و درنتیجه قاچاق معکوس آن دانسته‌اند.

آنچه در رابطه با انسولین رخ داده است بعد از آن در بازار گوشت نیز اتفاق افتاد. در واقع قیمت گوشت که باید به خاطر تأمین مواد خوراک دام با ارز ترجیحی ثابت می‌ماند به یکباره شروع به افزایش کرد. تداوم وضعیت نابسامان کالاهایی که ارز ۴۲۰۰ تومانی دریافت کرده‌اند، کارشناسان و منتقدان این سیاست‌ها را بر ایده‌های جایگزین خود استوار کرده است.

جایگزینی حمایت ریالی به جای رانت ارزی لازمه خروج از بحران

در حوزه دارو کارشناسان و نمایندگان مجلس جایگزینی حمایت بیمه‌ای بجای تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی را پیشنهاد می‌دهند. آن‌ها معتقدند می‌توان با حذف یا نزدیک کردن نرخ ارز ترجیحی از ۴۲۰۰ به نزدیک بازار آزاد از رانت این سیاست کاست تا سود قاچاق معکوس کالاهای مذکور به خارج از کشور کاهش یابد. علاوه بر این تولیدکنندگانی که در حال حاضر بیشتر هزینه‌های خود را به صورت ریالی یا با نرخ نیمایی تأمین می‌کنند و قادر به رقابت با رانت وارداتی نیستند، می‌توانند کالاهای خود را روانه بازار کنند.

با تغییر فوق بدون شک کمبود اقلامی همچون انسولین در کشور رفع خواهد داد اما در کنار حذف یا تعدیل نرخ ارز ترجیحی، حمایت جایگزین از مصرف‌کننده لازم است. کارشناسان برای حمایت از مصرف‌کننده انتقال مابه‌التفاوت افزایش نرخ ارز به شرکت‌های بیمه‌ای را پیشنهاد می‌دهند. البته برای اطمینان از این انتقال ارز باید همچنان سهمیه این کالاها از درآمد ارزی کشور شفاف بماند یا در صورت نیمایی شدن، عرضه آن در بازار نیما نیز به‌صورت نشان‌دار عرضه گردد و درآمد حاصل از آن به بیمه ها برای حمایت از مردم داده شود.

تعدیل نرخ ارز ۴۲۰۰ عامل صرفه‌جویی در مصارف و کاهش فساد ارزی

با تعدیل نرخ ارز دولتی یا عرضه ارز در بازار نیمایی، نه‌تنها درآمدهای لازم برای حمایت از مصرف‌کنندگان تأمین خواهد شد بلکه امکان کنترل نرخ ارز برای دولت نیز افزایش خواهد یافت. منتقدین این ایده معتقدند که با این کار نمی‌توان افزایش فرانشیز حاصل از تعدیل نرخ ارز ترجیحی دارو را پوشش داد اما کارشناسان معتقدند که با توجه به صرفه جویی‌هایی که رخ خواهد داد می‌توان از افزایش قیمت‌ها جلوگیری کرد.

با اجرای این سیاست نه‌تنها روند کند تخصیص ارز که تا به اینجا منجر به بلوکه شدن سرمایه‌های صنایع دارویی شده است، تسریع خواهد یافت بلکه با توجه به کاهش قاچاق معکوس و کم شدن فسادهای ارزی مانند بیش اظهاری فاکتور، یک سوم تقاضای ارز نیز کاهش می‌یابد. در این صورت می‌توان به راحتی از مصرف‌کننده برای تأمین کالای اساسی خود و تولیدکننده برای ادامه تولید حمایت کرد.

ایجاد هر تغییری نیازمند نظارت بر روند اجرا است

البته اجرای این سیاست بدون شک نمی‌تواند با حذف یکباره ارز ۴۲۰۰ تومانی مشکلات فعلی را حل کند. سیاست‌گذار پس از انتخاب سیاست درست برای اجرای آن باید به نظارت بیشتر بپردازد. در زمینه دارو نباید به شفافیت حاصل از دفترچه‌های بیمه اکتفا کرد بلکه می‌توان با گسترش هرچه بیشتر سامانه رهگیری دارو (تیتک) به عنوان رصد کننده جریان توزیع دارو در کشور به اجرای بهتر جایگزینی فوق کمک کرد.

در نتیجه دولت بدون اینکه قیمت‌ها برای مردم افزایش یابد می‌تواند به تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی پایان دهد. البته لازمه اجرای موفقیت‌آمیز این تغییر، اولاً انتقال نشان‌دار درآمدهای ارزی حاصل از تعدیل یا حذف ارز ترجیحی است و ثانیاً نظارت بر روند توزیع دارو با گسترش سامانه تیتک را لازم دارد.
 

۵۰۸۳۳۰۹

 

 

منبع:  تبریز   من

 

منبع خبر «» است و آژانس خبری تحلیلی تبریز ما – اخبار سیاسی تبریز – اخبار اجتماعی تبریز – اخبار ورزشی تبریز – اخبار تراختور – اخبار فرهنگی تبریز – تبریز خبر در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر می‌دانید، خواهشمند است کد ( 51314 ) را همراه با ذکر موضوع به شماره  0989142578922  پیامک بفرمایید.با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه آژانس خبری تحلیلی تبریز ما – اخبار سیاسی تبریز – اخبار اجتماعی تبریز – اخبار ورزشی تبریز – اخبار تراختور – اخبار فرهنگی تبریز – تبریز خبر مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.
8 سال پيش [ 60484 بازدید ]
8 سال پيش [ 35697 بازدید ]
9 سال پيش [ 20954 بازدید ]
6 سال پيش [ 20573 بازدید ]
5 سال پيش [ 14270 بازدید ]
8 سال پيش [ 13988 بازدید ]
9 سال پيش [ 12878 بازدید ]
6 سال پيش [ 11122 بازدید ]
8 سال پيش [ 10030 بازدید ]
9 سال پيش [ 9788 بازدید ]
6 سال پيش [ 9514 بازدید ]
4 سال پيش [ 9277 بازدید ]
4 سال پيش [ 8861 بازدید ]
7 سال پيش [ 8165 بازدید ]
5 سال پيش [ 8151 بازدید ]
4 سال پيش [ 8090 بازدید ]
3 سال پيش [ 8045 بازدید ]
4 سال پيش [ 7777 بازدید ]
5 سال پيش [ 7753 بازدید ]
4 سال پيش [ 7369 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 1453 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 1851 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 1880 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 1508 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 1438 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 1832 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 1470 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 1487 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 1831 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 1286 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 1354 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 1431 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 1254 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 1331 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 1331 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 1245 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 1176 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 1200 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 1146 بازدید ]
عصر تبریز 4 ماه پيش [ 602 بازدید ]
تبریز من 5 سال پيش [ 476 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 5 سال پيش [ 427 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 5 سال پيش [ 482 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 6 سال پيش [ 3649 بازدید ]
تبریز من 5 سال پيش [ 802 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 5 سال پيش [ 797 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 6 سال پيش [ 1119 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 7 سال پيش [ 420 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 5 سال پيش [ 729 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 6 سال پيش [ 478 بازدید ]
تبریز من 5 سال پيش [ 628 بازدید ]
عصر تبریز 5 سال پيش [ 409 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 5 سال پيش [ 438 بازدید ]
عصر تبریز 5 سال پيش [ 560 بازدید ]
عصر تبریز 5 سال پيش [ 461 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 6 سال پيش [ 418 بازدید ]
عصر تبریز 5 سال پيش [ 1055 بازدید ]
عصر تبریز 5 سال پيش [ 341 بازدید ]
آژانس خبری تبریز ما 3 سال پيش [ 5229 بازدید ]
تبریز من 5 سال پيش [ 369 بازدید ]

نظرات و تجربیات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرتان را بیان کنید